TIPS voor VERLICHTING op de werkvloer!

Nu de dagen weer korter worden en het langer donker is, is verlichting extra belangrijk. Zo ook op de werkvloer. Licht is er niet alleen om goed te kunnen zien, maar goede verlichting zorgt er ook voor dat mensen fris en scherp blijven. Wij hebben daarom een aantal tips over verlichting op de werkvloer op een rijtje gezet.

TIPS

Goede verlichting is niet alleen goed voor het uiterlijk van een bedrijf, maar ook voor de behoeftes en belangen van de werknemers. We staan er wellicht niet bij stil, maar licht heeft een sterk effect op ons bioritme. Dit komt door het niveau van het licht en de mate van toetreding van daglicht. Licht kan de slaapbehoefte, waakzaamheid en het concentratievermogen beïnvloeden, zowel op een positieve als negatieve manier. Vooral tijdens de wintermaanden raakt de natuurlijke lichtcyclus van de mens verstoord omdat we minder licht binnenkrijgen.

De meest gebruikte lampen in kantoren zijn tl-lampen en PL-C lampen. Maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor led verlichting. Deze nieuwe manier van verlichten is energiezuinig en duurzaam. Hierdoor bespaar je soms wel tot zeventig procent op energiekosten en door de lange levensduur heb je je investering snel terugverdiend. Zorg er verder voor dat de overgang van buiten naar binnen prettig is. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer.

Op vaste werkplekken wordt vaak gewerkt met bijverlichting. Het is belangrijk dat deze bijverlichting vanuit de goede hoek komt. Bij linkshandigen moet de bijverlichting van rechtsboven komen, anders valt de schaduw precies op de tekst en is daardoor niet goed leesbaar. Voor rechtshandigen moet de bijverlichting van linksboven komen.

Industriële werkruimtes vereisen een goede en vaak andere verlichting, die lang mee gaat en waarvoor weinig onderhoud nodig is. Vooral hoge ruimtes vragen om led verlichting. Led lampen hoef je niet vaak te vervangen, wat wel zo fijn is bij metershoge plafonds. Bovendien zorgen deze lampen voor een helder wit licht, dat efficiënt wordt verspreid. Daarbij zijn ze goed bestand tegen kou en vocht en dus zeer geschikt voor grote ruimtes bij lage temperaturen.